Содома и Комора: Од постојања казнили љекарe тек пет пута, крију детаље

Комора доктора медицине Републике Српске – насловна

Докторска комора, такође, тврди да се одлуке из дисциплинских поступака старије од шест година „бришу”, али јавна архивска грађа се чува трајно.

Комора доктора медицине Републике Српске основана је 2003. године. Према подацима које је објавила на захтјев потписника ових редова, Комори је за њеног постојања поднесено 57 пријава. Водила је 47 поступака утврђивања дисциплинске одговорности, а утврдила је само пет повреда. Одузела је само двије лиценце.

Комора у свом одговору вели да су одлуке Суда части Коморе „интерног карактера” и да се „по нашим актима бришу […] шест година након изрицања казне из персоналних досијеа и свих аката Коморе доктора, те такве одлуке нисмо дужни, нити имамо право да Вама и било коме дајемо на увид и публикујемо на било који начин.”

Комора је свој одговор замумуљила и закукуљила, па изгледала као да је одлуке и осталу документацију о дисциплинским поступцима уништила, што би обесхрабрило новинаре да истрајавају у захтјевима да се те информације од јавног значаја објаве („Српскаинфо” је такође тражила сличне податке од Коморе, па им је речено да их не могу добити док то не одобри предсједник Коморе, који је тада одмарао на Балију).

Документација Коморе је, међутим, јавна архивска грађа (поготово документација о тако битним питањима као што је дисциплинска одговорност љекара) и она би, према Закону о архивској дјелатности, морала да се чува трајно. Комора вјероватно зато и није уништила документацију из дисциплинских поступака, већ је само брисала одлуке из личних досијеа и других евиденција. На то упућује и одговор Коморе, у којем се користи ријеч брисање (наспрам законског термина уништавања грађе), као и пратећа синтагма из персоналних досијеа и свих аката.

Одлуке се морају објавити

Комора гријеши када каже да се подаци о поступцима вођеним против љекара и изреченим казнама не могу и не морају објавити. Морају се објавити јер су то информације од првокласног јавног значаја и јер без њих ниједан пацијент у Републици Српској не може цјеловито да ужива у слободи избора љекара и у свом праву да информисано одлучује о свом лијечењу. Да би у тим правима грађани могли да уживају, морају прво знати који су љекари пријављивани и под којим оптужбама, те који су од њих кажњени.

Потребне су им и одлуке из тих поступака. Ако је љекар ослобођен одговорности, то ће му освјетлати образ и учврстити или повратити повјерење грађана у његове способности и врлине. Ако је љекар, пак, згријешио, а ослобођен је одговорности, народу мора да одговара онај ко је крив за такав пропуст. Ако је љекар крив и утврђена је његова одговорност, грађани морају знати ко је он и шта је учинио, да би могли, по потреби, да се заштите од таквог љекара, али и да утврде да ли је сразмјерно кажњен. На крају, ако је љекар кажњен ни крив, ни дужан, и за то мора народу да одговара Комора.

Објављивање одлука Комора и уопште њено отварање према јавности могло би и да спријечи будуће преступе, па да се нашим грађанима не понављају случајеви попут недавно обзнањеног злостављања на Универзитетском клиничком центру Републике Српске или раније смрти породиље на тој установи.

Јавни интерес да се те информације објаве је, дакле, очигледан. Да те информације објави, Комору обавезује и Закон о слободи приступа информацијама, али и Закон о здравственим коморама, којим је законодавац прописао да је рад комора јаван.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.