Суд потврдио да Служба предсједника крши закон

Уважавајући тужбу због кршења права на приступ информацијама, Суд је утврдио да Служба предсједника Републике Српске незаконито крије систематизацију радних мјеста и водич за приступ информацијама.

Окружни суд у Бањој Луци уважио је тужбу коју му је поднио потписник ових редова против Службе предсједника Републике Српске због незаконитог одбијања приступа информацијама.

Окружни суд је утврдио да је Служба предсједника прекршила Закон о слободи приступа информацијама Републике Српске одбивши да објави Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, што је урадила под изговором – за Суд неприхватљивим – да је у питању тајни податак.

Окружни суд је, такође, потврдио да Служба предсједника мора да објави и водич за приступ информацијама, којим треба јавности да омогући да се упозна са поступком приступа информацијама под контролом тог јавног органа. Служба је чак тврдила да ни нема такав водич, иако јој је обавеза да сачини и објави водич утврђена Законом, који је ступио на снагу још 2001. године.

Окружни суд је тако потврдио писање Фронтала из октобра прошле године, да Служба предсједника неуставно и незаконито одбија да положи рачуне народу и да га информише о питањима од јавног значаја, чиме подрива нашу демократију.

Подсјећамо, још једном, да народ без тих информација не може да надзире јавну власт и да информисано учествује у демократском процесу, а без тога нема ни Републике.

Служба предсједника ће морати да поступи по пресуди у року од мјесец дана.

Читаву пресуду можете да прочитате у наставку.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s