Једино министри Трнинић и Решић објавили извјештаје са службених путовања

Министарство саобраћаја и веза и Министарство управе и локалне самоуправе једина су објавила рјешења и извјештаје о службеним путовањима својих министара, Неђе Трнинића односно Лејле Решић, које сам тражио захтјевом за приступ информацијама.

Никакве информације нису достављене о путовањима Антона Касиповића, министра правде, Драгана Лукача, министра унутрашњих послова, Петра Ђокића, министра индустрије, енергетике и рударства, Предрага Глухаковића, министра трговине и туризма, Миленка Савановића, министра рада и борачко-инвалидске заштите, Давора Чордаша, министра за избјеглице и расељена лица, и Златана Клокића, министра за економске односе и регионалну сарадњу.

Преглед или збир трошкова, али без извјештаја, достављени су за службена путовања Зорана Тегелтије, министра финансија, Данета Малешевића, министра просвјете и културе, Драгана Богданића, министра здравља и социјалне заштите, Јасмине Давидовић, министра породице, омладине и спорта, Јасмина Комића, министра науке и технологије, Стеве Мирјанића, министра пољопривреде, водопривреде и шумарства, и Сребренке Голић, министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Извјештаје нису доставили ни из Генералног секретаријата Владе за Жељку Цвијановић, предсједницу Владе.

Испод можете да прегледате све достављене одговоре.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза

Када је брзина у питању, ово министарство дијели прво мјесто са Министарством науке и технологије; одговорили су већ сљедеће седмице након што им је прослијеђен захтјев.

Министар Трнинић је у овом мандату посјетио прво Евроазијски сајам жељезница у Турској, а ускоро и Међународни сајам из области саобраћајне и транспортне индустрије, саобраћајне инфраструктуре, менаџмента, безбједности и паркирања „Интертрафик” у Холандији.

Путовао је у Кину на позив домаћина Међународне конференције о инвестирању и изградњи у области инфраструктуре. Тамо је представио пројекат изградње аутопута Бања Лука – Млиниште. Наша делегација је разговарала са представницима кинеске EXIM банке и тамошњих компанија о обезбјеђивању преференцијалних средстава и учешћу у изградњи аутопутева на подручју Републике Српске. Кинези су изразили велики интерес за пројекте изградње аутопутева и реконструкције жељезничке мреже, наводи Трнинић у извјештају.

Послије Кине је три пута заредом путовао у Србију: на састанак са представницима Железница Србије, на заједничку сједницу Владе Српске и Владе Србије, те да би учествовао на конференцији Регионално инфраструктурно повезивање „Коридори за будућност”.

Претходне године је путовао у Кину да би још једном учествовао на Међународној конференцији о инвестирању у области инфраструктуре.

Ове године је у Београду присустваво свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и годишњице проглашења првог устава наше републике.

Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе

Једина је на захтјев за приступ информацијама одговорила одговарајућим управним актом, тј. рјешењем.

Доставили су из министарства рјешења о одобравању и извјештаје са службених путовања у иностранство. Извјештаји Решићеве детаљнији су од Трнинићевих.

Путовала је у Стразбур гдје је као предсједавајућа делегације Босне и Херцеговине учествовала у сједници Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе. Окупљени су се бавили питањима људских права, а „нарочито миграције, дискриминације и социјалне инклузије.”

Црну Гору је посјетила како би присуствовала Међународној конференцији земаља Западног Балкана „Грин сити”. Тамо је са колегама из Југоисточне Европе размијенила искуства и идеје, те боље упознала дугорочну политику и пргораме Европске уније који се тичу локалне самоуправе.

Ускоро је поново отпутовала у Стразбур, на нову сједницу Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе. Састала се са секретаром Торбјорном Јагландом, генералним секретаром Савјета Европе, гдје је „на најбољи начин промовисала Републику Српску и обавијестила га да Република Српска проводи све обавезе, стандарде и повеље које је донијела ЕУ, а нарочито европску повељу о локалној самоуправи.”

Током њене посјете је отворена изложба под називом „Херцеговина”, која је „представила љепоте Републике Српске и Федерације БиХ.” Изложен је и Змијањски вез, а отварању су присуствовали и Жан Клод Фрекон и Андреас Кифер, предсједник односно генерални секретар Конгреса.

Дестинација на сљедећем путовању такође је био Стразбур, гдје је присуствовала и наредној сједници Конгреса. Овај пут је тема било питање етичности и транспарентности на локалном и регионалном нивоу, „али се доста говорило и о мигрантској кризи и изазовима стварања интеркултуралног друштва на локалном нивоу.” Активније је учествовала и представила Конгресу развој локалне самоуправе у Српској од њеног настанка до данас.

На позив домаћина, отпутовала је у Подгорицу како би учествовала на Регионалном конгресу о повољном пословном окружењу у Југоисточној Европи.

Потом је посјетила Беч, гдје је учествовала на Међународној конференцији на тему „Јавна управа као темељ европских интеграција”. Скупу је усмено излагала о модернизацији наше управе, те је представила „искуства и изазове са којима се Српска и БиХ суочавају на овом путу и који су највећи проблеми, те како учинити државну службу и службенике професионалнијим.”

На задњем путовању поново је ишла у Стразбур; и овај пут, наравно, да би учествовала у раду Конгреса.

Нису из овог министарства доставили преглед трошкова са поменутих путовања. Наводе да се ти подаци могу пронаћи у извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора.

Закон о слободи приступа информацијама даје за право јавним органима да на захтјев не доставе информације тек уколико оне спадају у неку од неколицине јасно дефинисаних категорија, а уз то њихово објављивање није у јавном интересу. Не може се по том закону ускратити приступ информацијама само зато што су оне већ некад негдје објављене.

Зоран Тегелтија, министар финансија

Нису доставили рјешења и извјештаје о службеним путовањима, већ само њихове збирне трошкове.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе

Изложио је кратко куда је путовао, али не и зашто, те колико су то грађани укупно платили.

Министар није доставио ни извјештаје, већ је навео како „сва службена путовања министра […] у иностранство одобрава [Влада] те усваја извјештај послије путовања.” Захтјев сам првобитно и био поднио Влади, али га је Генерални секретаријат прослиједио министарствима и то мјесец дана касније. Иако и министарства и Влада располажу извјештајима својих односно свих министара, те ми информације, сем поменутих изузетака, нису достављали ни једни ни други, унаточ законској обавези.

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите

Доставили су само збирне трошкове за све запослене у министарству, иако сам изричито тражио информације о трошковима министрових службених путовања. Извјештаје такође нису доставили.

Указали су како се министар од почетка свог мандата одриче цјелокупног износа за дневнице за сва службена путовања у корист породице Гојић из Добоја која има двије кћерке које болују од ријетке болести.

Јасмина Давидовић, министар породице, омладине и спорта

Нису објавили извјештаје, али су доставили табеларни приказ службених путовања, са одредиштем, разлогом посјете и трошковима.

Јасмин Комић, министар науке и технологије

Највише су шкртарили на одговорима, па су обзнанили само укупне годишње трошкове службених путовања министра. Нису навели ни куда је министар путовао, а камоли шта више.

Стево Мирјанић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства

Слично претходном министарству, из овог су предочили једино укупне годишње трошкове путовања, без икаквих подробнијих информација. Навели су, додуше, колико је пута министар путовао, али само у 2014. години.

Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију

Нису објавили извјештаје, али су саопштили куда је министар путовала и зашто, те колико нас је то коштало.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе

Генерални секретаријат Владе, који располаже информацијама о премијеркиним путовањима, објавио је само куда је она путовала и колико нас је то коштало. Рјешења о одобравању и извјештаје са службених путовања нису доставили.

Шта нико није доставио?

Ни министарства ни Генерални секретаријат нису доставили доказе о трошковима насталим на службеним путовањима, као што су, на примјер, рачуни за хотелски смјештај и превоз. Њих јавни службеници морају да прилажу уз извјештаје са службених путовања, јер их на то обавезује Уредба о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору.

Једино су из Министарства саобраћаја и веза понудили да тражене информације прегледам у њиховим просторијама, јер не могу да их доставе електронски, мада нису образложили зашто.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.