Премијеркин пут око свијета за 80.000 КМ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић

Службена путовања у иностранство предсједнице Владе Републике Српске, Жељке Цвијановић, грађани су у овом мандату платили више од 80.000 КМ.

Предсједница Владе је од 2015. године до данас по службеној дужности посјетила Словенију, Словачку, Њемачку, Белгију и Сједињене Америчке Државе. Трошкови тих укупно четрнаест службених путовања коштали су грађане 83.818 КМ.

Најскупља су посљедња два путовања предсједнице Владе у Вашингтон.

Контроверзни петодневни одлазак на предсједничку инаугурацију Доналда Трампа коштао нас је 9592 КМ: 637 КМ за дневнице, 1048 КМ за репрезентацију, 7733 КМ изашла је авионска карта, а удобност ВИП салона платили смо 175 КМ.

Фебруарско путовање на састанак са представницима Међународног монетарног фонда, такође у Вашингтон, повукло је из државне касе 16.189 КМ. Структура трошкова је слична као и на претходном путовању. Двије су разлике – предсједница Владе овај пут није користила ВИП салон, али смо зато смјештај платили 6437 КМ, што је дупло више од дотадашњег просјека. Наиме, Цвијановићева је и прошле године у исто вријеме путовала у Вашингтон, такође на шест дана, али смо тада смјештај платили 3124 КМ. Том смо разликом, дакле, покрили наизглед неплаћени смјештај на „селфи путовању”.

Трошкови путовања у САД су и иначе били доста виши него у остале земље, првенствено због цијене авионске карте. Ипак, претходних смо година летове плаћали доста јефтиније. Тако је 2016. године на цијене карата, када је ријеч о путовањима у САД, издвајано у просјеку око 2500 КМ, док је најскупља карта, из априла 2016. године, коштала 3302 КМ. Била је, дакле, двоструко јефтинија него кад је предсједница Владе путовала на Трампову инаугурацију, са супругом Милорада Додика, или на састанак са ММФ-ом (7240 КМ).

Најповољнија су по грађане била премијеркина једнодневна путовања у Брисел у децембру 2015. године (88 КМ) и Љубљану у јулу 2016. године (59 КМ). Јефтино смо платили и дводневно путовање у Братиславу у априлу 2016. године (117 КМ).

Детаљан преглед трошкова путовања предсједнице Владе можете да пронађете у прилогу.

За Фронтал.рс; фото: Влада РС

One thought on “Премијеркин пут око свијета за 80.000 КМ”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.